Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

This is... defence‏!

          Στην ταινία οι ''300'' ο Λεωνίδας φωνάζει ''This is Sparta'', προκειμένου να δείξει το μεγαλείο και την ανδρεία της Σπάρτης. Χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς -ως άλλος Λεωνίδας- ''φώναξε'' πως ''This is... defence'', καθώς με τον τρόπο που είχε ''διαβάσει'' τον Παναθηναϊκό και είχε στήσει αμυντικά την ομάδα του, ανάγκασε τους γηπεδούχους να σκοράρουν μόλις 61 πόντους.


          Οι πρωταθλητές Ελλάδος κινήθηκαν στον επιθετικό τομέα σε ρηχά νερά καθώς δεν λειτούργησαν οι αυτοματισμοί της ομάδας με αποτέλεσμα να μην βγουν πολλά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, κι όταν αυτά υπήρχαν, ήταν -ως επί το πλείστον- άστοχα με χαρακτηριστικό παράδεγμα τα μόλις 3/17 τρίποντα(!). Ένα ακόμη στοιχείο που καταδίκασε τον Παναθηναϊκό σε ήττα ήταν οι μόλις 6(!) ασσίστ, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είχε τις υπερδιπλάσιες (16). Βέβαια σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν 3 πρωτοκλασάτους πλέιμεϊκερ. Ένα άλλο στοιχείο του χθεσινοβραδυνού αγώνα ήταν η προσπάθεια των πρασίνων να εκμεταλλευτούν τα μις-ματς με τους αντίπαλους guard ποστάροντας διαρκώς τους Σάτο, Διαμαντίδη και Περπέρογλου. Αντίθετα οι ερυθρόλευκοι βασίστηκαν στο πικ εν ρολ το οποίο στην τέταρτη περίοδο δούλεψε πολύ καλά, βοηθώντας τους να σκοράρουν.


          Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την αρνητική εμφάνιση του ηγέτη των πρωταθλητών, Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος παρουσιάστηκε αρκετά επηρεασμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό αυτού ήταν το air ball που έκανε σε μία προσπάθεια διείσδυσης στα τελευταία λεπτά του αγώνα (κι ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 58-58) που στη συνέχεια της φάσης, οδήγησε σε εύκολο lay-up του Θοδωρή Παπαλουκά στον αιφνιδιασμό, ο οποίος έκανε το 58-60. Επιπλέον οι ψηλοί του Ολυμπιακού, με μπροστάρη τον Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6(!) κερδισμένα φάουλ υπερίσχυσαν των αντιπάλων τους κοντά στα καλάθια (37 πόντοι έναντι 20). Εκτός του Νεστέροβιτς για τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν και οι Παπαλουκάς -στο ίσως καλύτερο του ματς την τελευταία διετία- που μοίρασε 5 ασσίστ και μάζεψε 5 ριμπάουντ, αλλά και οι Σπανούλης και Τεόντοσιτς που μοίρασαν με τη σειρά τους 6 και 4 ασσίστ, αντίστοιχα. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.


          Στα πρώτα λεπτά του αγώνα, και οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν νευρικές στην επίθεση, έχοντας κακές επιλογές. Για αυτό ευθύνονταν, βέβαια, και οι πολύ καλές αμυντικές τακτικές των δύο αιωνίων που ουσιαστικά κατάφεραν να αφοπλίσουν τους κινητήριους μοχλούς του αντιπάλου τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι πράσινοι πέτυχαν τους πρώτους 4 πόντους του ματς με σουτ του Μάικ Μπατίστ με τη λήξη των 24''. Οι ερυθρόλευκοι απειλούσαν κυρίως με τους Τεόντοσιτς και Μπουρούση, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι σχετικά νωθρός καθώς δεν έδειχνε να έχει τη συνηθισμένη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του. Από την πλευρά τους οι πράσινοι είχαν ως ηγέτη τους τον Ρομέιν Σάτο, που πέτυχε τους περισσότερους πόντους του στο πρώτο ημίχρονο. Ακόμη πέτυχαν κάποια καλάθια εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή τους στα επιθετικά ριμπάουντ.
          Στην γ' περίοδο, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνέχισαν να ελέγχουν το ρυθμό του αγώνα. Ο Ζόραν Έρτσεγκ φάνηκε να είναι ο άσσος στο μανίκι του Νούντα, καθώς αποτέλεσε τον παράγοντα Χ, βοηθώντας σημαντικά τόσο επιθετικά, όπου πέτυχε κάποια καλάθια χάρη στα κοψίματα του στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, δεχόμενος τις back door πάσες των συμπαικτών του, όσο και αμυντικά όπου περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δράση του Αντώνη Φώτση. Παρόλ' αυτά, ο Παναθηναϊκός παρέμενε κοντά στο σκορ χάρη στην επιθετική οξυδέρκεια του Ντρού Νίκολας και την σημαντική συμβολή του Στράτου Περπέρογλου στην άμυνα (1 κλέψιμο, 2 τάπες).
          Στην δ΄περίοδο τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος παίζοντας ακόμα πιο καλή και σκληρή άμυνα περιόρισε τους γηπεδούχους στους 12 πόντους ενεργητικό και κάνοντας τους να δείχνουν σαν μια ομάδα χωρίς σαφές επιθετικό πλάνο, καθώς από ένα σημείο και μετά η κυκλοφορία της μπάλας ήταν πολύ αργή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πράσινοι να κάνουν τραγικές επιλογές στην επίθεση, την ίδια στιγμή που στην άμυνα τους φαίνονταν να έχουν χάσει τη συγκέντρωση τους. Έτσι η νίκη ήρθε απόλυτα φυσιολογικά και δίκαια για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, η οποία επικράτησε κατακράτως του αντιπάλου της σχεδόν σε όλους τους τομείς.


          Αυτή η ήττα για τον Παναθηναϊκό έχει πολλά να διδάξει σχετικά με τη διαχείρηση του αγώνα στα κρίσιμα σημεία, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την επάρκεια ή μη των Τέπιτς, Καλάθη και Βουγιούκα να επωμιστούν το βάρος ώστε να έχουν σημαντικό ρόλο στο ροτέισον της ομάδας στα κρίσιμα παιχνίδια που έπονται. Όσον αφορά τους θριαμβευτές του ντέρμπι, πρέπει να αφήσουν τη νίκη πίσω, να επικεντρωθούν στις επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και να μη θεωρήσουν πως το πρωτάθλημα έλειξε εχθές.

Ο Θεωρητικός

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος Θεωρητικέ. Το διάβασα και είναι σαν να είδα το ματς...!

    Να δω τι θα κάνεις όταν θα γίνουν 4-5 τελικοί κυπέλλου....;p!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή