Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

O captain, my captain

Ο Παναθηναϊκός είναι για 6η φορά πρωταθλητής Ευρώπης! Νικώντας τη Μακάμπι στον τελικό με σχετική άνεση 78-70 πατώντας γκάζι στο 2ο ημίχρονο, απέδειξε ότι αυτόν τον καιρό είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Έχοντας κατακτήσει 3 Ευρωπαϊκά τα τελευταία 6 χρόνια δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί από κανέναν!
6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό

Και σαφέστατα ο άνθρωπος της φετινής πορείας του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλος απ' τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που -δικαιολογημένα- αναδείχθηκε καλύτερος παίχτης στην Ευρώπη. Σαρώνοντας 5 τίτλους (Κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, Κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης, Κορυφαίος του Final4, Μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2011) απέδειξε ότι είναι το "διαμάντι" του ελληνικού μπάσκετ και έκανε όλη την Ελλάδα να υποκλίνεται μπροστά του! Κάνοντας αθόρυβο και κυρίως δημιουργικό παιχνίδι στον ημιτελικό, έμεινε για μια βραδιά λίγο στο περιθώριο. Όμως πώς θα μπορούσε στον τελικό να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο; Με 16 πόντους και 9 ασίστ (ο Μπατίστ βάλθηκε να του χαλάσει το double-double) ήταν για άλλη μια φορά ο ηγέτης της ομάδας και δεν άφησε περιθώρια στη Μακάμπι να πάρει τον τίτλο.
Τεράστιο μέρος της επιτυχίας του Παναθηναϊκού ήταν ο συνήθης ύποπτος Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του οποίου ο νόμος πάλι κυριάρχησε! Με μοναδική μαεστρία και ξεπερνώντας την απίστευτη αμφισβήτηση που δέχτηκε στην αρχή της χρονιάς με τη φυγή των Πέκοβιτς, Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους, κέρδισε το στοίχημα κάνοντας τον Καλάθη και τον Βουγιούκα βασικά στοιχεία του φετινού Final4 και επιβεβαιώνοντας την ρήση: "Ξέρει τι κάνει..."! Χθες αφόπλισε ξάνα το μεγάλο όπλο της Μακάμπι, τον BigSofo, φορτώνοντας επιθέσεις πάνω του για να κερδίσει φάουλ και να του δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ στην άμυνα οι βοήθειες ήταν συνεχείς και, αν δεν κάνω λάθος, κόστισαν μόνο ένα τρίποντο στον Παναθηναϊκό. Φοβερή άμυνα πάνω στον BabyShaq έπαιξε ο Άλεξ Μάριτς (κρυφό όπλο για τον Ζοτς σ' αυτό το θέμα) συνεισφέροντας στην προσπάθεια της ομάδας του. Στο δεύτερο ημίχρονο ο "άρχοντας των δαχτυλιδιών" κατάφερε και περιόρισε, μέχρι και εξαφάνισε, τα τρίποντα των περιφερειακών αντιπάλων και περίμενε απ' τον Σάτο και τον Νίκολας να πάρουν μπρος ώστε ο Παναθηναϊκός να ξεφύγει στο σκορ. Από τότε και μέχρι το τέλος του αγώνα ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τον έλεγχο του ματς, αν και προς το τέλος κάποια λάθη σε συνδυασμό με την εξαιρετική πίεση της Μακάμπι κράτησαν την αγωνία όλων μέχρι τη λήξη.
Το δίδυμο της επιτυχίας

Με όπλο την άμυνα, που ήταν παθιασμένη και συγκεντρωμένη, οι παίκτες του Παναθηναϊκού κράτησαν την τύχη στα χέρια τους και κατέκτησαν το 6ο Ευρωπαϊκό του συλλόγου. Οι φίλαθλοι των πρασίνων ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς, αν και το γλέντι είχε αρχίσει απ' το φινάλε της τρίτης περιόδου, κι ο Παναθηναϊκός, σχετικά αθόρυβα, νίκησε τον μεγάλο τελικό. Κανείς δεν πρέπει να μειώσει την επιτυχία της ομάδας λέγοντας πως το Final4 ήταν εύκολο και ότι έλειπαν η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός. Το Final4 πριν ξεκινήσει περιγραφόταν ως απ' τα πιο αμφίρροπα και όλες οι ομάδες ήταν επικίνδυνες και είχαν τις ελπίδες τους. Όσο για την Μπαρτσελόνα, συνάντησε τον Παναθηναϊκό και αποκλείστηκε, όσο για τον Ολυμπιακό, συνάντησε την αξιόμαχη Σιένα την οποία πολλοί τώρα έρχονται να περιγράψουν ως "ομαδούλα". Μάλλον ο Παναθηναϊκός φρόντισε γι' αυτό... Όπως δήλωσε κι ο Ιτούδης: "Πολλοί δεν έχουν καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμά μας!"
Πλέον στόχος είναι το Triple Crown, αλλά το έργο του Παναθηναϊκού θα είναι δύσκολο αφού απέναντι του βρίσκεται ο μεγάλος αντίπαλος Ολυμπιακός, που φέτος θέλει οπωσδήποτε κάποιον τίτλο. Όμως αυτή η ομάδα έχει φτιαχτεί για τα δύσκολα!

Επίδειξη ομαδικού πνεύματος από τον Διαμαντίδη!
RG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου