Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Top-8: Panathinaikos-Barcelona 78-67 (3-1)

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος απ' την Μπαρτσελόνα. Την νίκησε 3-1 στη σειρά έχοντας μειονέκτημα έδρας και μετά τη χθεσινή νίκη-θρίαμβο δεν νομίζω ότι πρέπει να αμφισβητηθεί περεταίρω! Και θα εξηγήσω παρακάτω... Final-4 λοιπόν για το τριφύλλι και τα πράγματα φαίνονται (άλλο "είναι") πολύ εύκολα, ειδικά αν τελικά δεν γίνει κάτι ώστε να συμμετάσχει κι η Μακάμπι στα τελικά της Βαρκελώνης. Σίγουρα πάντως ο Παναθηναϊκός πάει ως φαβορί, με τον Τύπο να τον αποθεώνει και να απαιτεί το 6ο. Όπως κι ο συγκλονιστικός κόσμος (23.000) χθες που έκανε το ΟΑΚΑ να μοιάζει... κόλαση για τους φιλοξενούμενους.

Χωρίς πολλά-πολλά, αρχίζω να αποθεώνω Νικ Καλάθη και Ίαν Βουγιούκα! Τον πρώτο τον πίστεψα απ' την πρώτη στιγμή που ήρθε στον Παναθηναϊκό, τον θεωρώ μεγάλο ταλέντο. Έχει πολύ μεγάλη ταχύτητα, σβέλτες κινήσεις, δουλεύει το μυαλό του την ώρα που παίζει και έχει μεγάλη ευχέρεια στην πάσα. Αδυναμία του είναι το σουτ, κάτι που δεν φάνηκε στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Όχι ότι το παιδί έβαζε πόντους ασταμάτητα, αλλά τα ποσοστά του ήταν αξιοπρεπέστατα. Χθες ήταν εξαιρετικός, μπορεί και ο MVP του αγώνα! Έπαιξε περισσότερο απ' όλους (34'), χειρίστηκε την ομάδα όσο ο Διαμαντίδης ήταν στον πάγκο φορτωμένος φάουλ, ακούραστος μέχρι το τελευταίο λεπτό έπαιξε υποδειγματική άμυνα κηνυγώντας και εκνευρίζοντας τον Ναβάρο, κλέβοντας μπάλες απ' όποιον παίκτη τύχαινε να βρεθεί κοντά του, βάζοντας 12 πόντους (1ος σκόρερ του ΠΑΟ)! Δείχνοντας ότι πλέον έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα κι ότι δεν θα φοβάται τα μεγάλα ματς αλλά αντιθέτως θα συμβάλλει το μέγιστο!

Απ' την άλλη, ο Βουγιούκας τρέλανε κόσμο με την εμφάνιση του, έπαιξε με θάρρος, κέρδισε σημαντικά φάουλ, πέτυχε 10 πόντους, ενώ έκανε τους φιλάθλους του τριφυλλιού να παρακαλάνε να σουτάρει απ' τα 5,5 μέτρα, δικαιώνοντάς τους στην τελική! Μαζί με τον νεαρό σέντερ τεράστιο παιχνίδι έκανε ο Φώτσης (11π., 6ρ.) δίνοντας λύσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Ο Μπατίστ κι ο Τσαρτσαρής βοήθησαν πολύ αλλά μπαίνουν, κατά την άποψη μου, στη σκιά της εμφάνισης-έκπληξη του Ίαν, χωρίς να μειώνω την προσπάθειά τους! Ελείψει Νίκολας που τραυματίστηκε, εκτός απ' τους συνήθεις ύποπτους και θετικούς Διαμαντίδη και Σάτο, χρόνο πήραν κι οι Πέρπε και Τέπιτς, με τον δεύτερο επιθετικά να είναι τραγικός αλλά αμυντικά να δικαιολογεί τη φήμη του!
Ο Παναθηναϊκός αυτή τη σειρά την πήρε στα ίσια, δεν στάθηκε τυχερός, έδειξε επανηλειμμένα ότι μπορεί να νικήσει την Μπαρτσελόνα, έπαιξε άμυνα για σεμινάριο, κατέθεσε ψύχη και καρδιά πρωταθλητή στο παρκέ. Όλη τη χρονιά, ο Ομπράντοβιτς, και εν γένει ο Παναθηναϊκός, κατηγορούνται ότι η ομάδα δεν έχει το απαιτούμενο βάθος πάγκου, δεν έχει playmaker πίσω απ' τον Διαμαντίδη, δεν θα βγάλει πέρα τη χρονιά με 7 παίκτες να παίζουν γύρω στα 30 λεπτά. Κι όμως, ο κορυφαίος προπονητής της Γηραιάς Ηπείρου κέρδισε το στοίχημα, βρήκε ισορροπίες στην ομάδα, έδωσε ρόλους στον κάθε παίκτη ενώ έκανε εκπληκτική δουλειά με τον Καλάθη και τον Βουγιούκα, στέλνοντας αδιάβαστους τους περισσότερους, κυρίως δε τους αντίπαλους, που πανηγύριζαν από νωρίς και τελικά βρέθηκαν προ εκπλήξεως! Στη σειρά με την Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει το βάθος για να διεκδικήσει με αξιώσεις και τους τρεις τίτλους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι ίδιοι οι παίκτες πλέον εμπιστεύονται τον εαυτό τους, πιστεύουν στις δυνατότητες τους και γνωρίζουν ότι ενωμένοι μπορούν να φτάσουν ψηλά! Το μόνο που μένει είναι να φτάσει ο καιρός για τις τελικές αναμετρήσεις κι όλα να φανούν στο παρκέ!

Υ.Γ.1: Ομπράντοβιτς, έτσι αμφισβητήθηκε κι αυτή την βδομάδα (4 ματς) έβαλε τους πάντες στη θέση τους: "Πρίν το πρώτο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα στην Βαλένθια είναι εύκολο να βρείτε όλα τα σχόλια που έγιναν για μας. Ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε αστέρια στην ομάδα. Τον Πέκοβιτς, τον Σπανούλη, τον Σάρας. Είχαν δίκιο, είναι μεγάλοι παίκτες. Αυτό που είπα στους παίκτες μου είναι ότι θα πρέπει αυτό να τους δώσει μεγαλύτερο κίνητρο."

Υ.Γ.2: Το οπαδικό άρθρο είναι αυτό που δεν αποτυπώνει την αλήθεια, επηρεάζεται από συναίσθημα και διαστρεβλώνει τα γεγονότα υπέρ της ομάδας που υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Αναρωτηθείτε, πριν κρίνετε τις απόψεις και σκέψεις μου και αφήνοντας στην άκρη την όποια πικρία μπορεί να σας άφησε η χθεσινή μέρα, πώς αλλιώς κάποιος θα μπορούσε να γράψει για την πανηγυρική πρόκριση του Παναθηναϊκού;

RG

1 σχόλιο: