Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα των εκλογών

Σε μια ιδιαίτερη εκλογική μάχη, λόγω των οικονομικών συγκυριών, οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στους δήμους και στις περιφέρειές τους. Με την λέξη κλήθηκαν ίσως περιγράφουμε ένα γεγονός που δεν πολυ-ισχύει αφού παρά τις εκκλήσεις των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων η αποχή για άλλη μια φορά υπερίσχυσε. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει αφού αποχή σημαίνει αδιαφορία και επομένως δεν έχουμε λόγο να ζητάμε μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά η συζήτηση για αυτό το ζήτημα δεν είναι της παρούσης.
 Σ' αυτό το άρθρο θα ήθελα να επικεντρώσω στα εκλογικά αποτελέσματα που έστειλαν οι έλληνες πολίτες στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας  την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ας ξεκινήσουμε απ τον δήμο της Αθηνάς  όπου ο αξιοπρεπής νυν δήμαρχος αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ξάφνιασε τους πάντες με το πολύ χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε συγκρίνοντας το με αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις αν και φαίνεται να μην έχει χάσει την εκλογική μάχη  αφού διατηρεί μια καλή απόσταση  απ τον πολλά υποσχόμενο και συμπαθή Γιώργο Καμίνη. Στον Δήμο της Αθηνάς προβληματισμό θα έπρεπε να δημιουργήσει το γεγονός του ότι η ακροδεξιά παράταξη (Χρυσή Αυγή) συγκέντρωσε το 5,5%  των ψήφων των δημοτών. Στον δήμο Πειραιά ο τέως νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας έδειξε πυγμή και φαίνεται ότι θα πάρει το χρίσμα της δημαρχίας αφού στην πρώτη Κυριακή επικράτησε του Π. Μαντούβαλου όπως και του Γ .Μιχαλολιάκου. Και όπως είναι λογικό δεν θα γινόταν να μην γίνει καμία αναφορά στην περιφέρεια Αττικής. Στην θέση του μίνι πρωθυπουργού όπως έχει χαρακτηρισθεί η θέση του περιφερειάρχη είδαμε τον Γιάννη Σγουρό ως πιο ικανό να επικρατεί με μια διάφορα γύρο στις 4 ποσοστιαίες μοναδες. Παρ' όλα αυτά ένα άτομο ακατάλληλο για μια τόσο σοβαρή θέση, διεκδικεί την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Ο Βασίλης Κικίλιας αν και ακατάλληλος μιας και δεν είναι γνωστής του πολιτικού ρόλου που πήγε να του δοθεί και, αφού δεν έχει εμπειρία διοίκησης, έδειξε να εκφράζει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών του λεκανοπέδιου της Αττικής γεγονός που αντικατοπτρίζεται από την μικρή διάφορα που είχε από τον Γιάννη Σγουρό. Ας περιμένουμε όλοι λοιπόν με αγωνία να δούμε τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης της Κυριακής αφού σίγουρα τα μηνύματα αγανάκτησης από τους πολίτες έχουν ηδη σταλεί προς την κυβέρνηση από τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.
Οι πολίτες λοιπόν δεν θα πρέπει να αδιαφορήσουν για τις εκλογές  αλλά αντίθετα να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν με σοβαρότητα τους σωστούς υποψήφιους για τις θέσεις εξουσίας  των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της χώρας γιατί δεν θα υπήρχε τίποτα χειρότερο από ανίκανα, άπειρα  ή προβληματικά άτομα (δεν θέλω να κατονομάσω) να αναλάβουν τόσο νευραλγικά πόστα.
RI.KOU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου