Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τζιμπούρ, Χιμένεθ και Σία!

Ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα με διάταξη 4-2-3-1. Οι πολλές απουσίες και η κακή φυσική κατάσταση των παικτών (Μπαγιεβιτς και Μπουρουτζίκα είστε εδώ?) ανάγκασε τον Ισπανό τεχνικό να "ενεργοποιήσει" τον ανέτοιμο Ντάντομο ως αριστερό μπακ και να ξαναχρησιμοποιήσει τον άπειρο Αργυρίου. Το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας αποτελούνταν από το Δέλλα και τον επικίνδυνο Νασούτι. Καφές και Μάκος ανέλαβαν την υπεράσπιση του κέντρου, δεξιά έπαιξε ο Μπερνς, αριστερά ο Λαγός, στο κέντρο ο Γκερέιρο και φουνταριστός ο Τζεμπούρ. Όποιος άκουγε αυτήν την εντεκάδα το καλοκαίρι σίγουρα θα ξεκαρδιζόταν. Τα δύο μπακ δεν υπολογίζονταν μέχρι και πριν... μια βδομάδα, ο Γκερέιρο μόλις είχε... αποψυχθεί και για τη θέση του αριστερού εξτρέμ ο Λαγός ήταν η τέταρτη επιλογή. Δικαίως λοιπόν, απόψε στο μυαλό κάθε Αεκτζή κυριαρχούσε η ανησυχία και η αγωνία για το αν η συγκεκριμένη ομάδα θα είχε τύχη απέναντι στον ποιοτικό Παναθηναικό.

Παρομοίως ο Νίκος Νιόπλιας είχε να αντιμετωπίσει τις απώλειες των Γκοβού, Λέτο, Νίνη και έπρεπε να διαχειρηστεί σωστά τον ταλαιπωρημένο Καραγκούνη. Εκπλήξεις πάντως δεν μας επιφύλαξε: Τζόρβας κάτω από τα δοκάρια, Σπυρόπουλος - Σαριέγκι - Μπουμσόνγκ - Βύντρα στην άμυνα από αριστερά προς τα δεξιά, στα χαφ Σιμάο - Κατσουράνης - Ζιλμπέρτο, και μπροστά, αριστερά ο Χριστοδουλόπουλος, δεξία Γκαρσία και κορυφή ο Σισέ.

Αναμφισβήτητα, το γρήγορο γκολ του εκπληκτικού Τζεμπούρ έδωσε ώθηση στους παίκτες της ΑΕΚ. Ο Μάκος έκανε πολύ καλή δουλεία στο κέντρο με τον Καφέ και οι πράσινοι δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο μέχρι την περιοχή της ΑΕΚ. Ο Λουίς Γκαρσία, ως καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού απόψε, ταλαιπωρούσε την άμυνα της ΑΕΚ και είχε την ευκαιρία να ισορροπήσει το παιχνίδι αν ισοφάριζε με σουτ που βρήκε στο δοκάρι του Σάχα. Ο Χριστοδουλόπουλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αργυρίου και του Μάκου, όποιο και αν ήταν αυτό και συνεπώς ο Σισέ δεν τροφοδοτήθηκε όπως θα ήθελε για να αφήσει το στίγμα του. Η καλύτερη φάση του Παναθηναϊκού ήρθε στο 83' όταν μετά από σύγχυση στην περιοχή της ΑΕΚ ο Ζιλμπέρτο μπροστά στο τέρμα με πλασέ έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.


Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα κακό πρόσωπο απόψε και η ΑΕΚ έδειξει πως με την κατάλληλη ψυχολογία και με την απαραίτητη καθοδήγηση μπορεί να καταφέρει πολλά. Και αν κάποιος υποστηρίξει πως η ΑΕΚ ήταν τυχερή θα του τονίσω τα εξής:
1) Σε μια ανύποπτη φάση στον αγώνα με την Άντερλεχτ ο καλύτερος παίκτης της ομάδας τραυματίζεται και μένει εκτός για τουλάχιστον 20 μέρες.
2) Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς, ίσως δύο από τους 7 καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ απουσίαζαν λόγω τραυματισμών.
3) Και επειδή και ο Παναθηναϊκός είχε απουσίες σημειώνω το τελευταίο: Ο Χιμένεθ αναγκάστηκε να προβεί σε τρεις αναγκαστηκές αλλαγές την στιγμή που ήδη στο χορτάρι βρίσκονταν τα "τελευταία" του χαρτιά!
Οπότε το επιχείρημα "η ΑΕΚ ήταν τυχερή", ή το επίσης αστείο "ο ΠΑΟ έπαιξε χειρότερα, όχι η ΑΕΚ καλύτερα" καλό θα είναι να μην μου τα αναφέρει κανείς ξανά. Γιατί πολύ απλά τα θεωρώ αβάσιμα.



Συμφωνώ πως η ΑΕΚ ήταν τυχερή πετυχαίνοντας το γρήγορο γκολ, αλλά αυτό προήλθε από λάθος του Σαριέγκι. Και αν ο Παναθηναϊκός έχει όντως την ποιότητα για την οποία ένα καλοκαίρι μιλούσαμε, ή αν η ΑΕΚ όντως δεν έπαιξε καλύτερα, τότε τα υπολοιπόμενα 86 λεπτά καθαρού αγώνιστικού χρόνου που είχαν μείνει θα έπρεπε οι πράσινοι να έχουν πετύχει τουλάχιστον την ισοφάριση. Συνεπώς, πιστεύω ότι η πλειοψηφιά θα συμφωνήσει πως η ΑΕΚ έπαιξε με σχέδιο, έπαιξε παθιασμένα, έπαιξε καλύτερα.

Ο πανηγυρισμός των παικτών μετά τη λήξη του αγώνα και ο σχηματισμός τους σε οικογενειακό κύκλο φανέρωσε την 180 μοιρών αλλαγή κλίματος. Επιπλέον, απόψε φανερώθηκε ακόμα ένα λάθος του Μπάγιεβιτς. Ο Ντούσκο είχε επιλέξει να μην ξαναχρησιμοποιήσει τον Γκερέιρο και είχε δώσει εντολή να βρεθεί ομάδα για την παραχώρησή του. Και ξαφνικά, ο Χιμένεθ βρήκε στο πρόσωπο του Πολωνού τον αριστεροπόδαρο επιθετικό που έχει λείψει στην ΑΕΚ από την εποχή... Τσάρτα, χωρίς βέβαια να κάνω συγκρίσεις!
We are family!


Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, το ερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα κρίνει πολλά. Οι φίλοι του Νιόπλια μειώθηκαν απόψε ενώ οι εχθροί του τον μισούν περισσότερο πια. Ο Παναθηναϊκός αυτήν την στιγμή έχει το καλύτερο έμψυχο δυναμικό από οποιαδήποτε άλλη ελλήνικη ομάδα. Το ερώτημα είναι αν ο Νίοπλιας είναι όντως το πρόσωπο το οποίο σέβονται και υπακούουν οι φίρμες Σισέ, Γκοβού και Γκαρσία όπως και οι κολόνες Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο. Διότι, ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι είχε προετοιμαστεί για μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες και χαρές. Μέχρι στιγμής όμως, "0 στα 2"! Χρόνος υπάρχει, απλά η αλλαγή προπονητή μάλλον είναι απαραίτητη και ίσως αναπόφευκτη. Λυπάμαι που ένας νέος και Έλληνας προπονητής δεν πετυχαίνει αλλά το καλό μιας ομάδας προέχει!
Νικολάκη, τα βρήκαμε σκούρα?

MC

3 σχόλια:

  1. Guys,oi prasinoi xthes den vlepontousan giati ....to Aekaki (opos elgan) me ta deytera tous pire to ID... Stin Man U. ..to ypoulo kako gourouni,Rooney,Rooney einai pagitis giati einai deforme. Xtes eidame kati paiktakia(analogika),Katsour...Spyrop klp na min mporoun na paroun ta podia tous,oxi gia proti fora fetos!A! Kai enas kontos typakos like Dalton..mpike sto deytero imixrono gia na diamartyretai ston diatiti mono...u see €50m doesnt always bring happiness!

    John Daxakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. simfwnw oti h aek diaxeiristike eukola to provadisma kai dn edwse ston panathinaiko ti dinatothta na elpizei se kati kalo...
    padws i "firma" onomati cisse itan auti pou palepse gia tin paramoni tou nioplia meta to mats me ton ergotelh kai einai auti pou maxetai se kathe mats mprosta xwris stirigmata bas kai petaksei kana ksebarko goalaki kai nikisei i omada..
    kata t alla, kalo arthro!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kaneis den milise gia thn "firma" me kaka logia...adithetws sto arthro o Sise einai isws o monos pou den "kathgoreitai"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή