Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αναγκαιότητα ή αλλαγή νοοτροπίας;

          Η χώρα μας περνά ίσως τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων 30 ετών, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει το πορτοφόλι όλων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης. Όπως είναι φυσιολογικό το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις στην οικονομία και την ταυτόχρονη αύξηση στη φορολογία των αθλητών, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί όλων των ομάδων της Α1 να μειωθούν.
          Ακόμα και οι δύο αιώνιοι προχώρησαν σε περιρισμό των εξόδων τους. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ομάδες , οι οποίες δεν στηρίζονται σε τόσο ισχυρούς, οικονομικά, ιδιοκτήτες. Γι' αυτό το λόγο παρατηρήθηκε το φαινόμενο φέτος το καλοκαίρι αρκετές ομάδες να προχωρούν σε ''ελληνοποίηση'' του ρόστερ τους προκειμένου τόσο να περιορίσουν τα έξοδα όσο και το ρίσκο που θα μπορούσε να ενέχει η απόκτηση Αμερικανών αλλά και κοινωτικών παικτών. Μέχρι στιγμής 4 ελληνικές ομάδες (Μαρούσι, Άρης, Πανιώνιος, Ηλυσιακός), καθεμία για διαφορετικούς λόγους, έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση Ελλήνων παικτών. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.
          Αρχικά το Μαρούσι ξεκίνησε τον προγραμματισμό του έχοντας ως βασικούς χρηματοδότες τους Μαρή-Γκάμαρη, γρήγορα όμως αποδείχθηκε πως δεν ήταν αξιόπιστοι οικονομικά, και όχι μόνο. Αυτό οδήγησε σε ένα επανα-προγραμματισμό, με την απόκτηση Ελλήνων παικτών να κυριαρχεί (Ακεψιμαΐδης, Σεφερίδης, Νοέας, Βαβάτσικος, Κολώκας), ενώ μόλις χθες πρόσθεσε τους Γκαγκαλούδη, Κόμματο και Χαριτόπουλο. Από την πλευρά του ο Άρης, με μπροστάρη τον Ισραηλινό προπονητή Σαρόν Ντρούκερ, υλοποίησε το σχέδιο που είχε εδώ και λίγα χρόνια ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Δαμιανίδης. Έτσι δίπλα στους "παλιούς" Χατζηβρέττα, Χρυσικόπουλο και Σκορδίλη ήρθαν να προστεθούν έμπειροι παίκτες (Ταπούτος, Κουμπούρας, Χαραλαμπίδης), αλλά και οι Σλούκας (ήρθε για να αντικαταστήσει τον άτυχο Δημήτρη Βεργίνη), Τσαϊρέλης που επέστρεψε από δανεισμό, και Μαυρογιάννης. Ο Πανιώνιος, μετά την επιστροφή του Ηλία Λιανού στην προεδρία της ομάδας, και με τα οικονομικά δεδομένα να είναι πολύ περιορισμένα, υπέγραψε τους Αθανάσουλα, Ιωάννου, Τσιάρα, Μπατή, Σαρικόπουλο και Καββαδά. Αυτοί οι παίκτες σε συνδυασμό με τους Γιάνκοβιτς, Αθηναίου, Κανονίδη, Παραγυιό και Γιαννόπουλο δημιουργούν ένα πολλά υποσχόμενο ελληνικό πυρήνα που μπορεί να οδηγήσει τον "ιστορικό" στα play-off. Τέλος, ο Ηλυσιακός προσθέτοντας τους Παπαντωνίου και Κανονίδη στους Καπινιάρη, Κουκουλά, Κασελάκη, Γαλιώτο και Χατζή θα είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα καθώς, με βάση τα ρόστερ όλων των ομάδων, φαντάζει ως ένας από τους υποψήφιους για τον υποβιβασμό.
          Το πιο πιθανό είναι όλα αυτά να αποτελούν μία αναγκαιότητα της εποχής και όχι αλλαγή στη νοοτροπία των Ελλήνων παραγόντων και προπονητών. Το αν θα είναι παροδικό ή όχι θα φανεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου