Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Της αμύνης τα παιδιά

Το πρώτο μεγάλο ματς της Ευρωλίγκα, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και ο τελικός της Eυρωλίγκα, έληξε με μεγάλο νικητή τον Πρωταθλητή Ελλάδας, Παναθηναϊκό. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειξαν αποφασισμένοι και παίζοντας για ακόμα ένα παιχνίδι άμυνα για σεμινάριο κατάφεραν να φύγουν από το γήπεδο με το ροζ φύλλο αγώνα. Από την πλευρά της η ΤΣΣΚΑ δεν άντεξε για περισσότερο από 25 λεπτά, πληρώνοντας τις απουσίες των Κριάπα και Καούν, αλλά και αυτή του Σισκάουσκας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια του αγώνα.
          O Παναθηναϊκός παρότι δεν ξεκίνησε καλά το ματς στον επιθετικό τομέα, στο δεύτερο ημίχρονο παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος, όντας πιο εύστοχος. Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά του στα σουτ 3 πόντων στα δύο ημίχρονα (2/13 στο πρώτο, 6/11 στο δεύτερο). Στο πρώτο ημίχρονο ο coach Ομπράντοβιτς είδε τον Στράτο Περπέρογλου να είναι πολύ μαχητικός και να βοηθάει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά , ενώ λόγω της ένδειας επιθετικών λύσεων ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε πολλές επιθετικές προσπάθειες, όχι όμως με καλά ποσοστά ευστοχίας. Ακόμη, στο α' ημίχρονο ο Σέρβος προπονητής προτίμησε να ρίξει στον αγώνα τον Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος στα 6 περίπου λεπτά που αγωνίστηκε ήταν άκρως θετικός, και να κρατήσει στον πάγκο τον Άλεξ Μάριτς. Στο β' μέρος, οι πρωταθλητές Ελλάδας εμφανίστηκαν σαφώς βελτιωμένοι στην επίθεση κάνοντας συνολικά μόλις 9 λάθη, τα οποία είναι πολύ λίγα για ένα ματς τέτοιας δυσκολίας, ενώ η προσήλωση τους στην άμυνα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, κάτι που φαίνεται από τα 9 κλεψίματα. Το 3ο δεκάλεπτο ήταν το καλύτερο των γηπεδούχων , οι οποίοι ελέγχοντας τα αμυντικά ριμπάουντ και με τους Σάτο, Περπέρογλου και Νίκολας να προσφέρουν λύσεις στο σκοράρισμα έκαναν επιμέρους σκορ 16-3 (από 42-44 σε 58-47). Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σερί έπαιξε και η είσοδος του Μάριτς ο οποίος παίζοντας πολύ καλές άμυνες και κάνοντας 3(!) κλεψίματα έδωσε το κάτι παραπάνω στη θέση ''5''.  Τέλος, η ικανότητα του Στράτου Περπέρογλου στο διάβασμα του παιχνιδιού ήταν καθοριστική καθώς έπαιξε με πλάτη τον κοντύτερο Λάγκτον φορτώνοντας τον έτσι με φάουλ.



          Η πρωταθλήτρια Ρωσίας όπως ήταν φυσιολογικό, με βάση τις υπάρχουσες απουσίες αλλά και αυτή του Σισκάουσκας που έπαιξε μόλις για 5:11'' δεν άντεξε περισσότερο απο 25 λεπτά, όταν και η μοναδική απειλή για την άμυνα των γηπεδούχων, ο Τζαμόντ Γκόρντον, ξέμεινε απο δυνάμεις. Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ εναλλασόταν απο man-to-man σε ζώνη, κυρίως στο α' δεκάλεπτο, ενώ μετά από επαναφορές του Παναθηναϊκού κάτω από το καλάθι της έπαιζε, συνήθως, ζώνη σε διάταξη 2-3. Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς γνωρίζοντας τη δεδομένη αδυναμία της ομάδας του στη γραμμή των ψηλών προτίμησε να κλείσει την άμυνα του και να ρισκάρει τα σουτ 3 πόντων του Παναθηναϊκού, κάτι που τουλάχιστον μέχρι το 20' τον δικαίωσε. Επίσης στα pick n roll των πρασίνων ήταν φανερό πως είχε είχε δώσει εντολή στον εκάστοτε ψηλό να μένει πίσω ρισκάροντας έτσι τα σουτ από τους περιφερειακούς καθώς οι ψηλοί του έχουν αργά πόδια. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές στη θέση του σέντερ, τα δύο ''σκιάχτρα'' της ΤΣΣΚΑ έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλοιώνοντας αρκετά σουτ των γηπεδούχων, κάτι που φαίνεται και από τις συνολικά 5 τάπες που έκαναν οι παίκτες του.
          Oι πρώτες εικόνες που έχουμε από την ομάδα που φτιάχνει ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι άκρως ενθαρρυντικές, αν και ακόμα οι παίκτες της ομάδας δεν έχουν βρει την απαραίτητη χημεία στον επιθετικό τομέα. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρις στιγμής δεν ενθουσιάζει κάτι το οποίο πάντως είναι φυσιολογικό δεδομένων των σημαντικότατων απουσιών που έχει αλλά και του γεγονότος πως στο τιμόνι της βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένας νέος προπονητής.


Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου