Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αναστενάζουν τα γκολπόστ και τα δοκάρια κλαίνε...

"Η ευθύνη στους παίχτες". Όντως σήμερα η ευθύνη μόνο σε αυτούς μπορούσε να πέσει. Αν όχι σε αυτούς τότε σε ποιον;

Η ΑΕΚ ηττήθηκε 4-2 από τη Ζενίτ, μία ομάδα που συγκαταλέγεται σε αυτές που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι και που δίκαια αποτελεί φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η σκέψη της ήττας σε αυτό το παιχνίδι λίγο πολύ είχε ωριμάσει ήδη από την ημέρα της κλήρωσης.

Στο πρώτο τέταρτο η Ένωση βρέθηκε να χάνει με 2-0. Στα πρώτα... δευτερόλεπτα η κλασική - πλέον - αμυντική αδράνεια επέτρεψε στον κεντρικό αμυντικό της Ζενίτ με δυνατό σουτ να ανοίξει λογαριασμό για τους Ρώσους. Στο 13' ο γνώριμος Μπρούνο Άλβες μετά από "πρόσκληση" του Δέλλα που έχασε την εναέρια μονομαχία με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Και ενώ όλοι πίστεψαν πως η 5άρα όλο και πλησίαζε η καλή ΑΕΚ με ωραία δημιουργία Λαγού - Σκόκο - Λυμπερόπουλου μειώνει σε 2-1 δίνοντας ελπίδα στους κιτρινόμαυρους. Δυστυχώς, στο 42' ο απαράδεκτος Νασούτι διαπράττει έγκλημα: ανατρέπει τον αντίπαλό του στη μεγάλη περιοχή, ο διαιτητής δείχνει τη βούλα και ο Αργεντινός αμυντικός οδηγείται στα αποδυτήρια. Άτυχος ο Αραμπατζής, αν και απέκρουσε δεν κατάφερε να κρατήσει την μπάλα μακριά από τα δίχτυα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η κακή ψυχολογία αλλά και το αριθμητικό μειονέκτημα των κιτρινόμαυρων είχε ανάλογες συνέπειες. Στο 57' η Ζενίτ φτάνει τα τέσσερα τέρματα. Η ΑΕΚ παίζει χωρίς Λυμπερόπουλο και Τζιμπούρ με αποτέλεσμα να στερέψει επιθετικά. Παρόλα αυτά, ο θετικός σήμερα, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, μετά από άριστο συνδυασμό με το Σκόκο κερδίζει δίκαιο πέναλτυ. Αμέσως η αλλαγή του Σκόκο, που έχει δηλωθεί προηγουμένως, πραγματοποιείται με τον Καφέ να εκτελεί τελικά και να διαμορφώνει το τελικό 4-2.

Θα ήταν άδικο, σύμφωνα με την εικόνα της ΑΕΚ, να κατηγορήσουμε τους παίχτες. Αναμφισβήτητα οποιαδήποτε 4άρα, είτε σκοράρεις ένα ή παραπάνω γκολ, αποτελεί πλήγμα. Έκει που θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική είναι στην αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, και αυτή έως ένα βαθμό για τον εξής λόγο. Ήταν γνωστό από τη περασμένη σεζόν πως η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ έπασχε. Και ήταν επίσης γνωστό πως ο ποιοτικός Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς είχε τάσεις φυγής.
Ας δούμε τις αμυντικές επιλογές της ομάδας ανά θέση:
1) Δεξί μπάκ: Νίκος Γεωργέας, Σάνιελ Γιάχιτς, Ανέστης Αργυρίου, Χρήστος Πατσατζόγλου
2) Σέντερ μπάκ: Τραϊανός Δέλλας, Κώστας Μανωλάς, Κρίστιαν Νασούτι
3) Αριστερό μπάκ: Νίκος Καράμπελας,Παναγιώτης Λαγός, Νίκος Γεωργέας

Ο κύριος Μπάγιεβιτς χθες, ο κύριος Κόλα σήμερα, ο κύριος Χ αύριο θα έχει να επιλέξει από αυτούς τους εννέα παίχτες για να διαμορφώσει την αμυντική τετράδα (πεντάδα αν παίζουμε με τη Μπαρτσελόνα). Κάνεις από τους παραπάνω παίχτες δεν είναι ικανός, είτε λόγω ηλικίας είτε απλώς λόγω επιπέδου να αποδώσει στο επίπεδο που απαιτεί μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Συνεπώς, καλό θα ήταν οι φίλοι της Ένωσης να αναμένουν ανάλογες εμφανίσεις της άμυνας της ΑΕΚ. Συγχαίρω τον Γεωργέα και το Δέλλα για το φιλότιμο που δείχνουν, το Λαγό για τις μέγιστες προσπάθειές του και δεν κατηγορώ τους υπόλοιπους παίχτες, διότι αυτό είναι, τίποτα παραπάνω. Ο Μανωλάς είναι ταλαντούχος αλλά νέος και επιρρεπής στα λάθη, ο Καράμπελας πέρυσι απέδειξε ότι δεν έχει τα προσόντα, ο Πατσατζόγλου είναι ανέτοιμος κοκ.

Μην σκέφτεστε ποιος φταίει τότε, αφού δεν φταίνε οι παίχτες...ο Μπάγιεβιτς φταίει. Α, δεν είναι εδώ;;;...Τώρα να σας δω!

Το θετικό που μένει είναι πως η ΑΕΚ από το κέντρο και μπροστά έχει πολύ καλούς παίχτες που συνεργάζονται άψογα. Ο Λυμπερόπουλος ξέρει να κρατά μπάλα, ο Σκόκο όλο και πλησιάζει τον καλό του εαυτό και ο Τζιμπούρ τον έχει βρει εδώ και καιρο. Όσον αφορά Καφέ και Ντιόπ, και οι δύο μπορούν να υπερασπιστούν το κέντρο της ομάδας επάξια όταν είναι σε καλή μερα. Τέλος, Έντερ, Λεονάρντο και Μπερνς αν και νέοι και άπειροι, τουλάχιστον για φέτος ελπίζουμε πως θα καταφέρουν να συνεισφέρουν στο επιθετικό σκέλος.

Παρόλα αυτά, αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα είναι η συνολική αμυντική λειτουργία. Η έλλειψη της οποίας γίνεται εύκολα φανερή από το χάσμα της αμυντικής με την επιθετική γραμμή. Και επειδή ούτε ο Μάκος αλλά ούτε ο Γκέντζογλου είναι...Ζιλμπέρτο περιμένουμε να δούμε το Σκόκο να μαρκάρει και ο Καφές να καλύπτεται από το δεύτερο αμυντικό χαφ.

Ο Σόουζα φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του προπονητή. Ε, και δε σημαίνει κάτι αυτό. Κατά πάσα πιθανότητα Μάιο μήνα θα ψάχνουμε τον αντικαταστάτη αυτού.

ΥΓ: Καλό Μήνα!

MC

1 σχόλιο: