Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μεταγραφικός πυρετός αιωνίων

Ο Παναθηναϊκός θεωρητικά βρίσκεται σε θέση ισχύος εν όψει του νέου πρωταθλήματος μπάσκετ που ξεκινάει σε περίπου ενάμισι μήνα καθώς διατήρησε το βασικό κορμό του, σε αντίθεση με τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό που για ένα ακόμη καλοκαίρι προχώρησε σε ριζικές αλλαγές.
          Η απομάκρυνση του Βασίλη Σπανούλη αποδυνάμωσε την ισχυρότατη περιφέρεια της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενω ταυτόχρονα ενίσχυσε αυτή του αιωνίου αντιπάλου. Παρόλ' αυτά τόσο ο προπονητής του Παναθηναϊκού όσο και ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα έφεραν στην Αθήνα ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα 3άρια που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη, τον Ρομέιν Σάτο. Ο Αφρικανός small forward χαρακτηρίζεται για την πιεστική του άμυνα, τη δύναμη αλλα και το καλό του σουτ. Η συνύπαρξη του στην ίδια ομάδα με τον έταιρο μετρ της άμυνας, Δημήτρη Διαμαντίδη, δημιουργεί μια περιφερειακή άμυνα φτιαγμένη απο γρανίτη. Εν συνεχεία, το πλάνο του Σέρβου προπονητή προβλέπει σημαντική αναβάθμιση των Τέπιτς και Καλάθη, οι οποίοι στα εως τώρα φιλικά των εθνικών τους ομάδων παρουσιάζονται πολύ βελτιωμένοι. Όσον αφορά την front line των πρωταθλητών, ο Αυστραλός με σερβικές ρίζες Άλεξ Μάριτς μέτα από μια πολύ καλή σεζόν στην Παρτιζάν ήρθε για να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο Νίκολα Πέκοβιτς που τράβηξε για άλλες πολιτείες (συγκεκριμένα Ηνωμένες). Οι Βουγιούκας και Καϊμακόγλου έφτασαν στον Παναθηναϊκό από Πανελλήνιο και Μαρούσι αντίστοιχα για να δίνουν ανάσες στους θεωρητικά βασικούς και να προσφέρουν 5-10 ποιοτικά λεπτά.
          Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητικό τιμ. Ο ''σοφός'' Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε στο λιμάνι μετά από 11 χρόνια με σκοπό να ξαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Μαζί του θα έχει τον βοηθό του στη Ντιναμό Μόσχας και πρώην προπονητή των Τρικάλων, Βαγγέλη Αγγέλου, καθώς και τον Μίλαν Τόμιτς. Όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας, η άφιξη του Βασίλη Σπανούλη μεταβάλλει τα δεδομένα αφού ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα παίκτη που μπορεί να απειλήσει επιθετικά είτε με τις γνώστες του διεισδύσεις είτε με περιφερειακά σουτ ενώ μπορεί να ελευθερώσει τον Mίλος Τεόντοσιτς που θα μπορεί πλέον να απειλεί ακόμα περισσότερο στην επίθεση. Ο Μάρκο Κέσελι που αποτελεί προσωπική επιλογή του coach  Ίβκοβιτς μπορεί να λύσει το γρίφο του περιφερειακού σουτ που τόσο ταλαιπώρησε τους κυπελλουχους Ελλαδος. Ο βετεράνος Ράσο Νεστέροβιτς (34 ετών γαρ) θα βοηθήσει κυρίως με την εμπειρία του. Το μόνο ερωτηματικό εμπίπτει στην ηλικία του και στο πόση ώρα θα αντέχει να βρίσκεται στο παρκέ. Ο Αυστραλός Ματ Νίλσεν, ο οποίος έχει αγωνιστεί ξανά στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, μπορεί να μην ενθουσιάζει τον κόσμο του Ολυμπιακού όσο ο Λίνας Κλέιζα αλλά πρόκειται για έναν ποιοτικότατο παίκτη-εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή με αξιόπιστο σουτ και πολύ καλή άμυνα. Τέλος, ο Τζαμόντ Λούκας έφτασε στον Πειραιά για να προσφέρει ως μία πολύ καλή λύση απο τον πάγκο αφού είναι εξίσου καλός πασέρ όσο και σουτέρ.
          Οι δύο ελληνικές ομάδες ενισχύθηκαν, κάλυψαν τα κένα που είχαν από την περυσινή σεζόν ή που δημιουργήθηκαν από τη φυγή κάποιων παικτών και δείχνουν έτοιμες να κονταροχτυπηθούν για τα σκήπτρα του πρωταθλητή Ελλάδος  αλλά και για αυτά της Ευρωλίγκα!
Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου