Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Σίγουρα όχι Dream Team

            H Εθνική ομάδα των Η.Π.Α. κατέβηκε στο Mundobasket χωρίς τα μεγάλα αστέρια της αλλά παρόλ' αυτά παραμένει (κατά την ταπεινή μας άποψη) το No1 φαβορί για την κατάκτηση του πολυπόθυτου χρυσού μεταλλίου.
            Η απουσία των σούπερ σταρ έδωσε την ευκαιρία στον coach ''K'' , όπως είναι γνωστός ο Σιζέφσκι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού , να "ποτίσει" την ομάδα με καινούργιο αίμα και να αναδείξει τη νουβελ βαγκ του NBA. Mπορεί στο ευρύ κοινό παίκτες όπως ο Kevin Durant, o Chauncey Billups και ο Derrick Rose να μην είναι πολύ γνωστοί αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικούς παίκτες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα τους. Ο Αμερικανός coach πήρε μαζί του στην Τουρκία πολλά guard και forward για να αντιμετωπίσει τη λειψανδρεία που προέκυψε στους ψηλούς και προσπαθεί με μετατοπίσεις παικτών να κρύψει αυτήν του την αδυναμία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρησιμοποίηση του Lamar Odom στη θέση ''5'' και αυτή του  Kevin Durant στο ''4''. Έχει δώσει μεγάλη σημασία στην περιφερειακή του άμυνα ώστε να εμποδίσει τις εύκολες πάσες μέσα στη ρακέτα, ενώ εκμεταλλεύεται τα γρήγορα πόδια των guard του για να κάνει πολλά κλεψίματα και να πετυχαίνει η ομάδα του εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να στηριχτεί στην περιφερειά της για να κερδίσει τους Αμερικανούς, ειδικά μετά την απουσία του Jose Manuel Calderon για την Ισπανία και αυτή του Manu Ginobili για λογαριασμό της Αργεντινής.
          Όπως όλες οι ομάδες του κόσμου όμως έτσι και αυτή έχει κάποιες αδυναμίες που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι υπόλοιπες αν θέλουν να ελπιζουν σε νίκη απέναντι στους Αμερικανούς. Πρώτη και βασικότερη είναι η απουσία ενός ψηλού-φόβητρου (τέτοιος παίκτης ήταν ο Dwight Howard και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Tyson Chandler) που θα απέτρεπε τους αντιπάλους να τροφοδοτήσουν τους δικούς τους ψηλούς. Ακόμη ένα στοιχείο που εμφανίστηκε στον αγώνα με τη Σλοβενία είναι πως πολλές φορές στην επίθεση οι Αμερικανοί είναι βιαστικοί και επιπόλαιοι. Υπήρχαν τουλάχιστον 4-5 φάσεις όπου μετά το εύκολο αμυντικό ριμπάουντ έκαναν λάθος πάσα στον αιφνιδιασμό ή σταματούσαν για  να σουτάρουν τρίποντο πάρα το γεγονός πως είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε ειδικά όταν στο παρκέ βρισκόταν ο Russell Westbrook o οποίος η αλήθεια είναι πως ήταν λίγο βιαστικός , σε αντίθεση με τους άλλους playmakers της ομάδας (Βillups, Rose).
         Ας ελπίσουμε πώς θα είμαστε η μόνη ομάδα που θα μπορέσει να τους κερδίσει, αν και κάτι τέτοιο με βάση και την εικόνα των δύο πρώτων αγωνιστικών φαντάζει λίγο (έως πολύ) δύσκολο. Παρόλ' αυτά οφείλουμε να ασπαστούμε το ρητό του Κικέρωνα "dum spiro spero" (= όσο ζω ελπίζω)!

Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου