Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλαδάρα ακόμα μπορείς!

            Η πρώτη φάση του μουντομπάσκετ τελείωσε και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής το παγκόσμιο πρωτάθλημα μας έχει αφήσει μία πικρή γεύση. Οι μέτριες εμφανίσεις (κυρίως αμυντικά) με Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, κυρίως η ήττα από την Τουρκία, αλλά και όσα λέχθηκαν και ακούστηκαν για το παιχνίδι με τη Ρωσία δεν είναι αυτό ακριβώς που περιμέναμε από την εθνική μας ομάδα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
            Στα δύο πρώτα παιχνίδια, με Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα κατάφερε να επικρατήσει με δυσκολία και να ξεκινήσει με το δεξί στη διοργάνωση. Οι απουσίες των Φώτση και Σχορτσανίτη ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, ωστόσο η «επίσημη αγαπημένη» προβλημάτισε με την αμυντική της λειτουργία αλλά και με τον τρόπο που αντιμετώπιζε την άμυνα ζώνης που χρησιμοποιούσαν συχνά οι αντίπαλοι. Η ομάδα ήταν κατά κάποιο τρόπο προβλέψιμη και, αν και βρίσκαμε τις περισσότερες φορές τα ελεύθερα σουτ, η αστοχία μας κρατούσε τους αντιπάλους μας κοντά στο σκορ. 
Αυτό στοίχισε στο τρίτο παιχνίδι, στο παιχνίδι για την πρωτιά του ομίλου, στο οποίο και ηττηθήκαμε σχετικά άνετα από την Τουρκία. Ο κ. Τάνιεβιτς επιστράτευσε μια άμυνα ζώνης που μπλόκαρε κυριολεκτικά την εθνική μας ομάδα στο 3ο δεκάλεπτο, ο Ιλιασόβα ήταν εξαιρετικός και οι παθιασμένοι γείτονες πήραν τη νίκη και «κλείδωσαν” ουσιαστικά την πρώτη θέση στον όμιλο. Αυτή η θέση τους δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς μέχρι τον τελικό δεν πρόκειται να συναντήσουν Ισπανία και Αμερική.
Ακολούθησε μια εύκολη νίκη για την Ελλάδα απέναντι στην αδύναμη Ακτή Ελεφαντοστού και τέλος το παιχνίδι με τη Ρωσία, στο οποίο η ήττα συνέφερε θεωρητικά και τις δύο ομάδες. Η εθνική μας ομάδα ηττήθηκε χωρίς να παίξει καλό μπάσκετ με πολλούς να υποστηρίζουν ότι κατέβηκε για να χάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο κ. Μπλατ μίλησε με άσχημα λόγια για την ελληνική ομάδα, ο Τάνιεβιτς ειρωνεύτηκε τον Μπουρούση, ενώ στον άλλο όμιλο η Νέα Ζηλανδία έφερε τα πάνω κάτω νικώντας τη Γαλλία και στέλνοντας σε εμάς την Ισπανία στη φάση των 16. Το αν η Ελλάδα έπαιξε αδιάφορα απέναντι στη Ρωσία δεν μπορώ εγώ προσωπικά να το κρίνω, ωστόσο κατακρίνουμε την τακτική του να επιλέγεις αντιπάλους και είναι καιρός να λάβει η FIBA κάποια μέτρα ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι τώρα στη φάση των 16 και αντιμετωπίζει την Ισπανία, έχοντας γλιτώσει από την Αμερική σε περίπτωση που φτάσει στα προημιτελικά. Πάντως αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μας να κερδίσουμε τους Ισπανούς και να πάρουμε σε ένα βαθμό το αίμα μας πίσω, καθώς οι αντίπαλοί μας έχουν φέτος δύο σημαντικότατες απουσίες (Gasol και Calderon) και έχουν ήδη ηττηθεί από Γαλλία και Λιθουανία. Θα μπορούσαμε αν είχαμε κερδίσει την Τουρκία να είμαστε τώρα με το ένα πόδι στην τετράδα, ωστόσο ό,τι έγινε έγινε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω όλους αυτούς που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια στην ελληνική ομάδα.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις πιο πλήρεις ομάδες του μουντομπάσκετ, αλλά αυτό πρέπει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο. Το ματς με την Ισπανία είναι καθοριστικό, καθώς ενδεχόμενη νίκη θα κλείσει πολλά στόματα ενώ μια ήττα θα αποτελέσει μια μεγάλη αποτυχία. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε από νωρίς έξω τους παγκόσμιους πρωταθλητές Ισπανούς, να φτάσουμε στην οκτάδα έχοντας αποφύγει την Αμερική και να φτάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη ζώνη των μεταλλίων. Από εμάς εξαρτάται...
Ελλαδάρα δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα σήμερα και να ξέρεις πως οι πιστοί σου φίλοι θα είναι πάντα εκεί για να σε υποστηρίζουν!

GK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου