Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

           Φτάσαμε αισίως στην προημιτελική φάση του 16ου Μουντομπάσκετ που διεξάγεται στην Τουρκία. Δυστυχώς η Εθνική μας ομάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 8 καλύτερες ομάδες. Παρόλ' αυτά τα ζευγάρια που έχουν διαμορφωθεί προδιαθέτουν όλους τους φίλους του μπάσκετ για μεγάλα ντέρμπι.
          Το πρώτο ματς της προημιτελικής φάσης είναι αυτό ανάμεσα σε Ισπανία και Σερβία, σε μία επάναληψη του τελικού του περσινού Ευρωμπάσκετ. Οι Ισπανοί είναι αλήθεια ότι δεν έχουν θέλξει με την απόδοση τους σε αυτό το μουντομπάσκετ αλλά παραμένουν, δίχως αμφιβολία, η καλύτερη ομάδα της γηραιάς ηπείρου. Μπορεί να μην έχουν στη διάθεση τους τους Jose Manuel Calderon και Pau Gasol, αλλά είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα που διαθέτει το know how για να παίρνει μεγάλα ματς ακόμα και αν δεν βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση, πράγμα που φάνηκε και στον αγώνα με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι Σέρβοι είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που θα επιδιώξει να προκριθεί για να αποδείξει πως η περσινή (κατά πολλούς αναπάντεχη) επιτύχια δεν ήταν τυχαία. Ο coach Ίβκοβιτς έχει στα χέρια του ένα ρόστερ γεμάτο με ''εργάτες'' αλλά και αστέρια. Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Milos Teodosic αλλά και η άμυνα των Σέρβων πάνω στον Juan Carlos Navarro.
          Στο δεύτερο ματς της σημερινής μέρας οι Τούρκοι δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, τόσο λόγω έδρας όσο και χάρη στις πολύ καλές εμφανίσεις τους στα ματς που έχουν δώσει μέχρις στιγμής, με αποκορύφωμα την νίκη απέναντι στη Γαλλία με 95-77. Από την πλευρά τους οι Σλοβένοι θέλουν να συνεχίσουν τις πολυ καλές εμφανίσεις και να επιβεβαιώσουν την ανοδική τους πορεία τα τελευταία χρόνια με μία ιστορική πρόκριση στους ''4'' της διοργάνωσης. To κλείδι του αγώνα θα είναι η απόδοση των Turkoglou και Ilyasova , αλλά και η άμυνα των Σλοβένων στο λόου ποστ, καθώς οι Τούρκοι συνηθίζουν να ''ακουμπάνε'' πολύ τη μπάλα στους ψηλούς τους.
          O αγώνας ανάμεσα στην Αμερική και τη Ρωσία έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί (Αμερική) και αουτσάιντερ (Ρωσία). Οι Ρώσοι αν θέλουν να ελπίζουν σε νίκη θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και ταυτόχρονα η ομάδα του coach Σιζέφσκι να παρουσιαστεί κάτω του μετρίου. Ένας τρόπος για να προβληματιστούν λίγο οι Αμερικανοί θα μπορούσε να είναι η άμυνα ζώνης, αλλά το γεγονός ότι σουτάρουν με καλά ποσοστά απ τη γραμμή των 6.25 (40.6%) ίσως σποτελέσει τροχοπέδη για την άμυνα ζώνης. Το μόνο κενό που εντοπίζεται στο ρόστερ των Αμεριλανών είναι στις θέσεις των ψηλών όπου δεν έχουν μία αξιόπιστη λύση για να σκοράρουν απ το ζωγραφιστό, καθώς ο Lamar Odom που κατα κόρον αγωνίζεται ως ''5'' συνηθίζει να βγαίνει προς τα έξω ώστε να ανοίγει χώρο στους περιφερειακούς του για να παίξουν το αγαπημένο τους one-on-one.
          Τέλος , όσον αφορά την αναμέτρηση Αργεντινή-Λιθουανία θεωρώ πως οι Αργεντινοί είναι το φαβορί για την πρόκριση. Κατ' αρχάς διαθέτουν ένα πυραυλοκίνητο Luis Scola (30.3 πόντοι , 8.3 ριμπάουντ) ο οποίος έχει πάρει στις πλάτες του την Αργεντινή, ελλείψει και του Nocioni, ενώ πολύ καλό τουρνουά κάνει και ο έταιρος NBAer Carlos Delfino (17.8 πόντοι, 5 ριμπάουντ , 3 ασσίστ). Οι Λιθουανοί στηρίζονται κυρίως στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Linas Kleiza. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς βοηθούν όσο μπορούν στο σκοράρισμα και παίζουν πιεστική (όσο μπορούν) άμυνα.
          Αν μπορούσα να κάνω μία πρόβλεψη για τα ζευγάρια που θα προκύψουν στην ημιτελική φάση θα έλεγα πως αυτά θα ήταν : Ισπανία- Τουρκία και Αμερική-Αργεντινή. Το μόνο πάντως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα απολαύσουμε ποιοτικό μπάσκετ.

Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου