Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μια γεύση της συνταγής του Ερνέστο

Το Σάββατο στο κατάμεστο Γ. Καραϊσκάκης είδαμε ένα ματς που δε θύμιζε με τίποτα ελληνικό πρωτάθλημα ή μάλλον...SUPERleague. Οι κερκίδες γεμάτες, η ατμόσφαιρα καυτή αλλά όχι εχθρική προς την αντίπαλο ομάδα, ο αγωνιστικός χώρος σε πολύ καλή κατάσταση και δυο ομάδες με ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο.
Η μία κλεισμένη πίσω ψάχνοντας τις αντεπιθέσεις για να κάνει τη ζημιά, προσπαθούσε να κλείσει όσο καλύτερα γινόταν τους χώρους, φιλοσοφία που της επέτρεψε να κάνει έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο πριν από δύο χρόνια ενώ μόλις είχε ανέβει από την δεύτερη εθνική, ενώ η άλλη με το πλέον αγαπημένο των αιωνίων 4-2-3-1 και πέντε καθαρά επιθετικογενείς παίκτες μέσα προσπαθούσε να κυκλοφορήσει μπάλα, να μοιράσει σωστά το παιχνίδι στα άκρα, έτσι ώστε να ανοίξει το γήπεδο και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ που θα της έλυνε τα πόδια.
Το ματς:
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε για πρώτη φορά φέτος παρέταξε στο γήπεδο όλα τα νεοαποκτηθέντα αστέρια του Ολυμπιακού.
Στο κέντρο δίπλα στον Ντουντού ο μαέστρος Ιμπαγάσα, στα άκρα οι "σαΐτες" Ριέρα και Ρόμενταλ και πίσω από τον Μάρκο Πάντελιτς το αγαπημένο παιδί του "μυρμηγκιού" η ευχάριστη φετινή έκπληξη κατά τη γνώμη μου, ο Φουστέρ.
Ο Ολυμπιακός έδειξε από το πρώτο κιόλας λεπτό τις... άγριες προθέσεις του με τον Φουστέρ να σημαδεύει τον Φυτανίδη. Το συνεχές πρέσινγκ που δεν άφηνε τους Αρκάδες να κρατήσουν μπάλα και η καλή κυκλοφορία της μπάλας είχε σαν αποτέλεσμα μια διαρκή δημιουργία φάσεων με τους Ριέρα, Ιμπαγάσα και Πάντελιτς να τις χάνουν στο διάστημα 10' με 20' και μοναδική απάντηση του Αστέρα την επίσκεψη του Αράς στην περιοχή του Αντώνη Νικοπολίδη. Οι παίκτες του Ερνέστο δεν πτοήθηκαν ουτε στιγμή και με τον Ιμπαγάσα να περνάει μπαλιές στην πλάτη της άμυνας και τους Ντουντού, Ριέρα, Φουστέρ, Ρόμενταλ να μην κουράζουν την μπάλα αλλά να την αλλάζουν με κλειστά τα μάτια, ήταν θέμα χρόνου να δεχθεί γκολ ο πανικόβλητος σε μερικές περιπτώσεις Αστέρας.
Αυτό ήρθε στο 36ο λεπτό. Ο Ριέρα είχε αλλάξει μεριά και δεχόμενος πίεση βγάζει μια σέντρα στην καρδιά της άμυνας των φιλοξενούμενων, εκεί που ο Πάντελιτς έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Κεφαλιά, κόντρα, γκολ και 1-0 για τους Πειραιώτες!
Στα δέκα λεπτά που έμεναν πριν το διπλό σφύριγμα του Παμπορίδη, οι Ρόμενταλ με σουτ, Μπράβο με κεφαλιά και Πάντελιτς μετά από ασίστ του Φουστέρ δεν κατάφεραν να κλειδώσουν το τρίποντο.
Στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου ο Αστέρας μπήκε με σκοπό να κερδίσει ό,τι μπορεί από αυτό το ματς και αφού βρήκε χώρους απείλησε με τον Μπαστία στο 51', σε μια φάση που ο Νικοπολίδης έδειξε για ποιο λόγο υπερασπίζεται ακόμα τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Ο αιφνιδιασμένος Ολυμπιακός όμως ξαναπήρε την πρωτοβουλία αλλά οι Ριέρα 56' και Πάντελιτς 59' δεν ήταν ικανοί να νικήσουν τον Ντεγκρά.
Λίγα λεπτά αργότερα ήταν η φάση του αγώνα. Ο ήδη κιτρινισμένος Μπαρτολίνι βγάζει με το σώμα του τον Τοροσίδη απο την πορία του λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή και δέχεται την δεύτερη κίτρινη. Το φάουλ εκτέλεσε ο Ριέρα με πάσα στον Φουστέρ και μετά από ένα ωραίο φαλτσαριστό σουτ του τελευταίου η μπάλα αναπαύεται στη δεξιά γωνία του τέρματος του Αστέρα για το 2-0 και το παρθενικό γκολ του παίκτη που δέχθηκε πολλή κριτική από τύπο και κόσμο κυρίως λόγω... του ονόματός του!
Έξι λεπτά αργότερα ο Αστέρας πέτυχε ένα κανονικό γκολ με τον νεοεισελθέντα Πουλίδο αλλά ο Παμπορίδης το ακύρωσε βλέποντας επιθετικό φάουλ στον Τοροσίδη.

Μετά από αυτό δεν νομίζω οτι έχει νόημα να πούμε περισσότερα για τον αγώνα, αφού ο Αστέρας κατέρρευσε με τους ορεξάτους Μιραλάς και Φετφατζίδη ,που πήραν τις θέσεις αντίστοιχα των Πάντελιτς και Ιμπαγάσα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο γήπεδο, προσφέροντας θέαμα και δείχνοντας στον Ερνέστο ότι οφείλει να υπολογίζει και αυτούς στη συνέχεια της σεζόν. Μάλιστα ο Βέλγος ουσιαστικά πιστώνεται το αυτογκόλ του Φυτανίδη στο 72'. 
Στα λεπτά που απέμεναν ο Μιραλάς δεν κατάφερε να δώσει διαστάσεις θριάμβου στην νίκη του Ολυμπιακού στο 74' και 75' ενώ ο Μπαστία αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα χτυπώντας τον Ντουντού εκτός φάσης στο 89'.
Τι είδαμε:
Με λίγα λόγια και χωρίς φρου φρου και αρώματα, τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο ισπανός ξέρει τι θέλει να κάνει η ομάδα του στο γήπεδο και σιγά-σιγά οι παίκτες το κάνουν πράξη.
Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά δεν περίμενα κάτι τέτοιο από τέλη Σεπτεμβρίου αν αναλογιστεί κανείς οτι ΚΑΙ ΟΙ 7 επιθετικογενείς παίκτες που έπαιξαν το Σάββατο (Ιμπαγάσα, Ριέρα, Ρόμενταλ, Φουστέρ, Πάντελιτς, Μιραλάς και Φετφατζίδης) είναι προσθήκες αυτού του καλοκαιριού!
Όλοι μιλάνε βεβαια για την επίθεση του Θρύλου αλλά τα πρωταθλήματα κερδίζονται με τις άμυνες και η άμυνα του Ολυμπιακού είναι η καλύτερη με διαφορά στο φετινό πρωτάθλημα. 
Ο Ραούλ Μπράβο έδειξε στον Ερνέστο, χωρίς να είναι και το καλύτερο αριστερό μπακ που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό, ότι πολύ απλά ο Χολέμπας όσο ο ίδιος είναι υγιής θα ήταν πιό χρήσιμος για ball-boy παρά για αριστερό μπακ. Δυνατός, με τρεξίματα και βοήθειες στον Ριέρα, είχε δύο ευκαιρίες για γκολ με ωραίο σουτ στην κίνηση και κεφαλιά απο κοντά, ενώ αμυντικά δεν άφηνε ακάλυπτο τον χώρο του αν και το ματς ήταν τέτοιο που δεν είχε πολλή δουλειά εκεί.
Οι Μέλμπεργκ και Αβραέμ που έχουν πλέον δέσει, όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί και αποτελεούν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ ο Τοροσίδης ήταν ο...εαυτός του.

Η συνέχεια σίγουρα δεν θα είναι ανάλογη. Τι εννοώ: δεν νομίζω να περιμένει κανείς στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, ο Ολυμπιακός (Πειραιά) να επαναλάβει μια τέτοια εμφάνιση, άλλωστε ο ίδιος ο Ερνέστο είπε ότι δύσκολα θα ξαναπιάσει τέτοια απόδοση η ομάδα του μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
Ο Ολυμπιακός στα εκτός έδρας παιχνίδια θα δυσκολευτεί αρκετά, ίσως πετάξει και βαθμούς στα σκουπίδια. Στο Φάληρο θα βρεθεί σίγουρα μια ομάδα που θα του βάλει ερωτήματα που θα είναι δύσκολο να απαντήσει (μπορεί αυτή η ομάδα να είναι και η συνονόματη από το Βόλο) ΑΛΛΑ ένα είναι σίγουρο:
Με έναν πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα και διαθέτει χρήματα από την τσέπη του για την ενίσχυσή της, έναν ΚΑΛΟ προπονητή που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του κόσμου, του τύπου και της διοίκησης και ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του Ολυμπιακού, αλλά και με παίκτες ποιοτικούς, νέους με όρεξη και 'γέρους' με εμπειρία, υπάρχουν οι βάσεις για μεγάλα πράγματα. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

ΥΓ. Σίγουρα όσοι καταφέρατε και διαβάσατε μέχρι εδώ, καταλάβατε το λόγο ύπαρξης αυτού του υστερόγραφου.
Είναι κρίμα να επισκιάζει μια τέτοια εμφάνιση η λανθασμένη απόφαση ενός διαιτητή.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραδέχθηκε πως ήταν καθαρό το γκολ, αλλοίωση αποτελέσματος ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν υπάρχει, επομένως αν πω κάτι παραπάνω και απαντήσω σε αυτούς που λένε διάφορα, θα δώσω περισσότερη διάσταση στο θέμα, και δεν του αξίζει.
A. MustRock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου