Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Re-start

          Το ταξίδι στην Τουρκία τελείωσε με πρόωρο αποκλεισμό ήδη από τη φάση των ''16'' μετά την οδυνηρή ήττα από τους Ισπανούς του Σέρτζιο Σκαριόλο. Η αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από τα κοινά της Εθνικής ομάδας και η διαφαινόμενη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία δίνει την ευκαιρία για μία ανανέωση με σκοπό το ψήσιμο της ''χρυσής'' γενιάς των 90άρηδων (Σλούκας, Παππάς, Παπανικολάου, Κασελάκης κ.ά.) αλλά και για την αξιοποίηση ταλαντούχων Ελλήνων παικτών.
          Έφτασε η ώρα να πάρουν το βάπτισμα του πυρός οι πιτσιρικάδες που έχουν κερδίσει τόσα μετάλλια, με σκοπό να πάρουν παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις αλλά και να γαλουχηθούν αγωνιστικά αντιμετωπίζοντας τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου. Ούτως ή αλλιώς έχουν αποδείξει επανειλλημένως πως έχουν τόσο ταλέντο όσο και χαρακτήρα μεγάλων παικτών. Η μεγαλύτερη ανανέωση χρειάζεται στην περιφέρεια. Θεωρώ πως η ενεργοποίηση του Κώστα Σλούκα είναι απαραίτητη μετά και την φυγή του Διαμαντίδη, ενώ ο Νίκος Παππάς μπορεί να βοηθήσει επιθετικά με το καλό του σουτ. Ακόμα απαραίτητη είναι και η ενσωμάτωση του Κώστα Παπανικολάου ο οποίος και καλή άμυνα μπορεί να παίξει και αξιόπιστο σουτ έχει αλλά και ιδιαίτερα αλτικός είναι, επομένως μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα των ριμπάουντ. Εκτός φυσικά από τους νεαρούς, υπάρχουν και άλλοι ανεκμετάλλευτοι καλοί Έλληνες πάικτες. Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο Κώστας Βασιλειάδης που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο απέναντι σε κλειστές άμυνες ή σε άμυνες ζώνης χάρη στο πολύ καλό περιφερειακό του σουτ. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογήσουμε πως με τη μετατόπιση της γραμμής του τριπόντου στα 6.75 μέτρα, οι κλασικοί σουτέρ θα είναι ακόμα πιο χρήσιμοι. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση του Κώστα Κουφού, ο οποίος όσο ήταν ο προπονητής ο Γιόνας Καζλάουσκας δεν προσέφερε τα αναμαινόμενα.
          Εκτός όμως από τους παίκτες που θα στελεχώσουν την Εθνική ομάδα του μέλλοντος μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δωθεί και στον ομοσπονδιακό προπονητή που θα αναλάβει να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Το καλύτερο θα ήταν να επιλεγεί Έλληνας προπονητής ώστε να γνωρίζει όλους τους παίκτες και να μπορεί να τους κουμαντάρει καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Σούλης Μαρκόπουλος, καθώς πρόκειται για ένα προπονητή εγνωσμένης αξίας (ψηφίστηκε καλύτερος πρπονητής του πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2009-2010) με πολύ μεγάλη εμπειρία. Σε όποια ομάδα κι αν πήγε την τελευταία 5ετία έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με τον coach Μαρκόπουλο στον πάγκο το Μαρούσι πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά της Ευρωλίγκα.
          Συνοψίζοντας, η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως στο βωμό της δημιουργίας μιας καινούργιας ομάδας που θα στηρίζεται στους αστέρες του αύριο θα πρέπει να κατεβαίνει στα τουρνουά με λιγότερες αξιώσεις για μετάλλιο, τουλάχιστον για 1-2 χρόνια.

Ο Θεωρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου