Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παίξε μπαλίτσα αγόρι μου!

Η "Πανάθα" (μόνο Πανάθα δεν ήταν) ισοπεδώθηκε χθες απ' την ομάδα πρότυπο Μπαρτσελόνα... Το είδαμε, το καταλάβαμε! 'Ασχετα απ' το προβάδισμα που απέκτησαν οι πράσινοι στο 20' με το φοβερό γκολ, ως σύνολο, του Γκοβού, το ματς είχε φανεί ότι χάνεται απ' το πρώτο δεκάλεπτο. Κι αυτό γιατί είχε σχηματιστεί η αμυντική διάταξη του Παναθηναϊκού και η επιθετική της Μπάρτσα και μόνο κάποιος αφελής θα είχε την εντύπωση πως η εικόνα θα άλλαζε δραματικά.
Δεν θα πω πόσα έπρεπε να φάει ο Παναθηναϊκός, ούτε να σταθώ στα πανηγύρια των φίλων του Ολυμπιακού που, ενώ έχουν μείνει εκτός Europa από κάποια Μακάμπι, έχουν άποψη για ένα ματς με την κορυφαία, κατά πολλούς, ομάδα του πλανήτη. Δεν θα πω ούτε τι ομαδάρα είδα χθες ούτε ότι δεν παιζόταν κι ότι αυτό το βλέπεις μόνο στο playstation ώστε να δώσω άφεση αμαρτιών στον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσε να έπαιζε καλύτερα, ή μάλλον απλά να έπαιζε, και να έχανε πάλι με 5-1, και σήμερα όντως να νιώθαμε περήφανοι και ευχαριστημένοι. Όχι γιατί σταμάτησε το κοντέρ στα 5 αλλά γιατί παίξαμε αξιοπρεπώς! Παίξε μπαλίτσα αγόρι μου!
Οπότε ας μιλήσουμε για τον Παναθηναϊκό, αρχίζοντας με την απλή σύγκριση της αριστερής με τη δεξιά πλευρά. Ο Γκοβού χθες έδειξε φοβερή ποιότητα, όχι λόγω του γκολ που πέτυχε στέλνοντάς μας στον 7ο ουρανό για 2 λεπτά και τσαντίζοντας τους Καταλανούς λίγο παραπάνω μετά τα σαββατιάτικα, αλλά για την αμυντική του συνέπεια, καθώς κάλυπτε τη δεξιά πλευρά της άμυνας βοηθώντας τον, αρχάριο σε τέτοια ματς, Μαρίνο, που πραγματικά δεν του καταλογίστηκε κάποιο σοβαρό λάθος και τα έβγαλε πέρα όσο γινόταν. Απ' την άλλη, ο Λέτο ήταν τραγικός από κάθε άποψη αφήνοντας τον Βύντρα να παίζει για 2-3 απέναντι σε Μέσι, Πέδρο και Ντάνι Άλβες. Ο Αργεντίνος επιβεβαίωσε ότι σε ματς που στηρίζονται απόλυτα σε τακτική δεν μπορεί να ενταχθεί με κανέναν απολύτως τρόπο στο σύνολο. Χθες η αδύνατη πλευρά του ΠΑΟ ήταν η αριστερή και αυτό "φώναζε" απ' το 10λεπτο. Κι αυτό έπρεπε να διορθωθεί νωρίς απ' τον Νιόπλια!
Όμως, παρόλο που είχε τρεις αμυντικούς χαφ, ούτε το κέντρο έμοιαζε "θωρακισμένο" όπως λεγόταν. Κυκλοφορία δεν υπήρχε, για κράτημα της μπάλας ούτε λόγος, άρα το επιθετικό πλάνο βρισκόταν σε πλήρη αποτυχία. Οπότε ας σταθούμε στην άμυνα. Δεν γίνεται ο Ζιλμπέρτο κι ο Κατσουράνης να μην καταλαβαίνουν ότι τα φάουλ κόβουν την επίθεση, τον ρυθμό, δίνουν ανάσες στην άμυνα και ευκαιρία στους παίκτες να πάρουν θέσεις και να οργανωθούν αμυντικά. Ο Σιμάο δηλαδή πώς το ήξερε; Το παιδί εξέθεσε και τους δύο έμπειρους χαφ! Γιατί ο Καραγκούνης έκανε 3 φάουλ στον Ινιέστα; Προφανώς γιατί έτσι κόβει την ανάπτυξη της Μπάρτσα. Δεν είναι δυνατόν η πρώτη κίτρινη κάρτα να δίνεται στο 85' όταν το ματς δεν είναι στα μέτρα σου. Ο Παναθηναϊκός απλώς παρακολουθούσε το θέαμα και δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να αντισταθεί, ή να το χαλάσει...
Τέλος, να σταθώ σε κάποιες ενδεικτικές λεπτομέριες ως συνέχεια της αγωνιστικότητας των πρασίνων. Με σκληρό παιχνίδι για ένα διάστημα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μην αφήσει να παιχτεί μπάλα μετά το 0-1 και να ανησυχήσει λίγο τους γηπεδούχους, να κρατήσει το προβάδισμα για λιγάκι. Θα μπορούσε να μην δεχτεί γκολ στα τελευταία λεπτά των δυο ημίχρονων και είδικα το "τσάμπα" 5-1 στο φινάλε. Όχι να παίξει άμυνα στις φάσεις που έγιναν (βασική διαφορά απ' αυτό που εννοώ!) αλλά να τις αποτρέψει απ' το να συμβούν (πχ διώξιμο της μπάλας στο δεύτερο διάζωμα, φάουλ, καθυστερήσεις)! Γνωστά κόλπα!!!
Η συνέχεια στην διοργάνωση είναι απλή. Θεωρούμε την Μπάρτσα ανίκητη στα πρώτα 4 ματς, άρα ο Παναθηναϊκός με 2/2 στο ΟΑΚΑ και ισοπαλία με την Ρουμπίν την 4η αγωνιστική έχει σχεδόν εξασφαλίσει την πρόκριση. Περιμένω τη συμπεριφορά της ομάδας με την Μπαρτσελόνα εντός έδρας...

RG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου