Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Top-8: Panathinaikos-Barcelona 76-74 (2-1)

Ο Λάκοβιτς χάνει επίτηδες την τελευταία βολή, ο Μπατίστ χτυπάει την μπάλα μακρυά απ' την ρακέτα του Παναθηναϊκού, ο Λάκοβιτς τρέχει να την προλάβει, Νίκολας και Διαμαντίδης του αποτρέπουν κάθε επαφή με το καλάθι και το ματς λήγει! Πανδαιμόνιο στις κερκίδες από 20.000 εκστασιασμένους φιλάθλους του ΠΑΟ που ξεσπάνε σε πανηγυρισμούς. Περηφάνια και δέος για την ομάδα που δείχνει πώς είναι φτιαγμένη η καρδιά ενός πρωταθλητή, για την ομάδα που πάει να στείλει σπίτι της την περσινή πρωταθλήτρια Μπάρτσα και να διεκδικήσει μέσα στο Palau Sant Jordi το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Για άλλο ένα ματς, τρίτο συνεχόμενο (συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου), ο Ομπράντοβιτς απέδειξε γιατί είναι ίσως ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη κι ένας απ' τους καλύτερους στον κόσμο. Με άψογη διαχείριση των παικτών του Παναθηναϊκού, διαβασμένος για άλλη μια φορά, και κρατώντας "ξύπνιους" τους παίκτες του σε κάθε τάιμ άουτ, κατάφερε να διατηρήσει τη συγκέντρωση και την πίστη της ομάδας του ως το φινάλε και να βγει για δεύτερη φορά νικητής στις τιτανομαχίες με τους διοργανωτές. Σημαντικό σημείο ήταν οι σωστές αποφάσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς, εκεί που πολλά μπορεί να συμβούν και να χαθεί μια νίκη για το τίποτα. Ο Ζοτς σωστά έδωσε εντολή για άμεσο φάουλ στον Λάκοβιτς από τον Ντρου στα 2.4" γιατί με τους θεατρινισμούς των Ισπανών, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αν τους δώσεις λίγα μέτρα με φάτσα στο καλάθι (πχ. φάουλ σε δήθεν τρίποντο).
Προφανώς, στην όλη ιστορία βοήθησαν οι παίκτες του ΠΑΟ με μπροστάρη για ακόμη μια φορά τον αρχηγό, Δημήτρη Διαμαντίδη (18π.), που με την ευστοχία του στις βολές δεν έδωσε την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να νικήσει στη ρώσικη ρουλέτα. Ο Μπατίστ (12π.) έδειξε και πάλι ότι μοιάζει με 26 χρονών παλικάρι καρφώνοντας ουκ ολίγες φορές τους Καταλανούς, ο Ντρου (13π.) έδειξε γιατί είναι απ' τα κορυφαία "2αρια" στην Ευρώπη, ο Φώτσης ήλεγχε τους αιθέρες και βοήθησε πολύ στο σκοράρισμα (10π.), ενώ Σάτο, Τσαρτσαρής και Καλάθης εκτός από μερικά καλάθια έκαναν την γνωστή "βρώμικη" δουλειά (18π., 13ρ. και οι τρεις μαζί, και πολύ καλή άμυνα).

Προσωπικά, δεν είδα πώς θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να κερδίσει το ματς! Είδα μόνο ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει μια διαφορά ασφαλείας στα τελευταία λεπτά. Θέλω να πω ότι το ματς ελεγχόταν απόλυτα απ' τον Παναθηναϊκό, ενώ οι φιλοξενούμενοι έμεναν ζωντανοί χάρη στην -κατά διαστήματα φοβερή- ευστοχία τους πίσω απ' τη γραμμή του τριπόντου! Στο ξεκίνημα της 3ης και 4ης περιόδου ήρθαν τρίποντα για τη Μπάρτσα απ' το πουθενά με τον Ρούμπιο να πετυχαίνει 4 και τον Μόρρις άλλα 2 με άνεση κλασικού σουτέρ! Προηγουμένως, ο Λάκοβιτς είχε προσφέρει στην ομάδα του, στην τελευταία επίθεση της 1ης και 2ης περιόδου, 6 πόντους με τα γνωστά τρίποντα... "απ' το σπίτι του"! Όσο για τον Ναβάρο, δεν είναι τύχη για τον Παναθηναϊκό που δεν παίζει καλά! Η σωστή προετοιμασία του παιχνιδιού και η καταπληκτική άμυνα του Καλάθη, του Διαμαντίδη ή και του Σάτο πάνω του τον αναγκάζουν να μην βοηθάει την ομάδα του όπως συνήθως. Κι εκεί τα συγχαρητήρια πάνε ξανά στον Ζοτς και τους παίκτες του!
Ο Φώτσης δήλωσε ότι ο Παναθηναϊκός θα ξαναταξιδέψει για Βαρκελώνη μόνο για το Final-4! Η αποφασιστικότητα στις τάξεις της ομάδας φαίνεται ότι είναι τεράστια, το πάθος απαράμηλο (βλ. Μπατίστ να καρφώνει και να βουτάει για την μπάλα) και ο κόσμος που βρίσκεται στο πλευρό του τριφυλλιού δεν συγκρίνεται με τίποτα, δίνει μοναδική ώθηση και κάνει καμίνι το κλειστό του ΟΑΚΑ! Μένει μια νίκη για τον Παναθηναϊκό και το ματς της Πέμπτης είναι το εισητήριο για το Final-4! Μένουν ακόμα 40 λεπτά ώστε να μάθουμε για ποιο λόγο θα πάμε στη Βαρκελώνη! Μένει να μας τρελάνει η αρμάδα του Ζοτς για ακόμη μια φορά!

RG

1 σχόλιο: